Top parlamentari „imuni” la coronavirus: Cele mai șocante proiecte legislative depuse de politicienii români „insensibili” la pandemie (EXCLUSIV)

Top parlamentari „imuni” la coronavirus: Cele mai șocante proiecte legislative depuse de politicienii români „insensibili” la pandemie (EXCLUSIV)
„Proiectul de Lege privind declararea lui Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi principe al Transilvaniei, drept martir şi erou al naţiunii române” - o inițiativă lăudabilă, oportună, care mai putea aștepta câteva luni
Publicat: 21/07/2020, 14:33
Actualizat: 21/07/2020, 14:34

Activitatea legislativă în Parlamentul României s-a subsumat, în mare măsură, legiferării situațiilor urgente, fără precedent, declanșate de pandemia de coronavirus.  Însă, chiar în acest context în care întreaga lume „arde” în haosul general al problemelor declanșate în lanț de situația epidemiologică, unii parlamentari și-au urmat nestingheriți agendele politice care, în mod vădit, sufereau amânare. Spre exemplu, înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor în Iași, în contextul în care toate muzeele din întreaga lume erau închise, declararea oraşului Dragomireşti din judeţul Maramureş, „oraș martir” în lupta anticomunistă sau o suprareglementare a situației câinilor fără stăpân, un proiect legislativ confuz, despre care chiar Guvernul comentează că textul de lege nu corespunde cu expunerea de motive. 

GÂNDUL.RO a făcut o trecere în revistă a inițiativelor legislative depuse pe durata stării de urgență și a stării de alertă, care ar fi putut fi amânate fără a pune în pericol funcționarea corespunzătoare a instituțiilor statului sau bunul mers al societății, în contextul în care prioritățile autorităților române au fost stabilite de situația pandemică.

„Proiectul de Lege privind declararea lui Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi principe al Transilvaniei, drept martir şi erou al naţiunii române” – o inițiativă lăudabilă, oportună de câteva secole, care mai putea aștepta câteva luni

Astfel, dintre toate, „Proiectul de Lege privind declararea lui Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi principe al Transilvaniei, drept martir şi erou al naţiunii române”, inițiat de parlamentari PSD și PNL, dar și „Proiectul de Lege privind declararea personajelor istorice Horea, Cloşca şi Crişan, drept martiri şi eroi ai naţiunii române”  depuse la finalul lunii mai sunt, cu siguranță inițiative lăudabile care au așteptat mai bine de patru, respectiv două secole și cu siguranță mai puteau aștepta câteva luni. Ambele proiecte sunt inițiate de către deputații PSD Natalia-Elena Intotero, Costel Lupaşcu, Laurenţiu Nistor,  Alina Teiş, Beatrice Tudor, deputatul PNL Florin-Claudiu  Roman și senatorii  PSD:  Carmen Dima, Lucian Romaşcanu și  Viorel Salan.

De la „epidemia de patriotism” din PSD și PNL la „anticorpii” patriotismului din USR

Pe de altă parte, un număr de 23 deputați și senatori USR înainta, pe 24 aprilie, în plină stare de urgență, „Propunerea legislativă privind desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului”, pe motiv că acesta ar înghiți nejustificat bani de la buget și că „Levantul” nu este recunoscut ca obiect de cercetare academică nicăieri în lume.

„Confom actului normativ de înființare, Institutul are ca obiect de activitate extinderea cercetărilor ştiinţifice asupra culturilor şi civilizațiilor din spațiul istoric al Levantului, protejarea arealelor geologice, biologice, geografice şi arheologice reprezentative pentru patrimoniul cultural universal”, spun inițiatorii.

Politicienii USR sunt nemulțumiți de faptul că, în România, nu ar exista… suficient de mulți cercetători pentru a cuprinde acest domeniu de studiu.

Problemele complexe ale Levantului, în dezbatere la Camera Deputaților în plină stare de urgență

„Încă de la înfiinţare, specialiştii au atras atenţia asupra lipsei experților în domeniul citat -având în vedere că „Levantul” nu este, în prezent,obiect de cercetare academică nicăieri în lume, iar subtemele care-l alcătuiesc duc lipsă de cercetători în România. Academicianul Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române, spunea despre Institut în 2016, la data proiectului: „Oportunitatea unui astfel de institut la nivelul actual al potenţialului ştiinţific național nu ni se pare justificată, întrucât centrele de cercetări academice, universitare şi muzeale din România nu dispun în momentul de faţă decât de un număr foarte redus de autentici specialişti capabili să abordeze cu competenţă problemele complexe legate de civilizația Levantului, iar aceştia sunt aproape în totalitate ajunşi la o vârstă înaintată”, se arată în expunerea de motive înaintată de către deputații și senatorii USR în plină stare de urgență.

Inițiativa  a fost respinsă definitiv de catre Camera Deputatilor.

Greu de oprit: Senatorul PSD Toma Vasilică solicită înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor în Iași, în contextul în care muzeele din întreaga lume erau închise

Senatorul PSD Toma Vasilică și-a urmat agenda politică netulburat de noile probleme cu care se confrunta la acel moment România și întreaga lume.  Proiect de Lege pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor în municipiul Iaşi, a fost depus de către , pe 27 aprilie 2020, asemeni, în plină stare de urgență. Parlamentarul a ales să rețină atenția Legislativului cu proiectul său în nefericitul moment în care muzeele din întreaga lume erau închise, iar atenția politicienilor îndreptată către reglementarea legislativă a nenumăratelor situații urgente și fără precedent generate de pandemie.

Guvernul a precizat că nu susține proiectul, care a primit raport de respingere din partea Comisiilor de resort din Camera Deputaților.

„În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două Comisii au hotărât,cu majoritate de voturi, întocmirea unui raport comun de respingere a Proiectului de Lege pentru înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor în municipiul Iași”, se arată în Raportul comun al Comisiei pentru Transporturi și al Comisiei pentru Cultură din cadrul Camerei Deputaților.

O lege, un om: Expunerea de motive vizează animalele confiscate din cauza relelor tratamente, textul de lege reglementează reglementarea deja existentă pentru câinii fără stăpân

Un alt proiect, pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, înaintat în martie și provenit dintr-o propunere legislativa inițiată de senatorul PSD Viorel Salan împreuna cu un grup de parlamentari PSD, a primit un punct de vedere negativ de la Guvern. Motivul: prevederile din textul de lege nu corespund cu problematica invocată în Expunerea de motive.

„Astfel, în timp ce Expunerea de motive se referă la extinderea competențelor instituțiilor publice implicate și asupra gestionarii pisicilor și a altor animale confiscate din cauza relelor tratamente, în titlul și cuprinsul inițiativei legislative se face referire exclusiv la câinii fără stapân, nefiind astfel corelate prevederile initiativei cu Expunerea de motive”, se arată în nota Guvernului.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Avocatul Adrian Cuculis, noi detalii despre reluarea procesului în care este judecat Vlad Pascu: „Lucrurile...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
S-a stins marele actor al României. Drum lin, maestre! Nu te vom uita niciodată
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×